ALLEMAAL DIEREN!

loading map - please wait...

20 Juli: 64.844420, -147.760250
21 Juli: 63.881540, -149.033140
22, 23 & 24 Juli: 63.818660, -148.979580
25 Juli: 62.177660, -149.956080
26 Juli: 61.766580, -149.264720
27, 28 & 29 Juli: 60.166770, -149.500260

Van de poolcirkel reden we naar het zuiden van Alaska. We bezochten twee National Parks en zagen een hoeveelheid wilde dieren waar Freek Vonk mega-jaloers van zou worden. En terecht, dit was echt fantastisch! We genoten ook van het prachtige landschap en van bier.

Zaterdag 20 juli

We werden wakker op de poolcirkel! Vanaf hier hadden we nog veel verder naar het noorden kunnen rijden om uiteindelijk bij de Arctische Oceaan uit te komen met de kans om ijsberen te spotten. Maar dat was ons toch wel echt te ver weg (want je moet ook het hele eind over de hobbelige weg met gaten weer terug). Deze weg is er trouwens niet voor de lol, het is er zelfs behoorlijk druk met vrachtwagens. Langs de hele lengte van deze weg ligt een oliepijplijn die in het noorden van Alaska begint en helemaal naar het zuiden van Alaska loopt. Echt bizar.

We reden dus weer terug naar de stad Fairbanks terwijl we nog even van de mooie tundra genoten. Allard wilde – omdat we in het Land van Veel Vleesch waren – heel graag bij een BBQ-restaurant eten. Ik offerde me op en at maar nachos als avondeten…

Op de slaapplek stonden we op een rijtje met een Duitse én een Zwitserse camper. Die zien we hier heel erg veel rijden. We zijn tot nu toe maar twee Nederlandse auto’s tegengekomen op deze reis.

Zondag 21 juli

Een saaie dag met de Walmart en de was. We sloten ‘em wel goed af bij de 49th State Brewery met lekker bier en eten. Naast de brouwerij staat de bus die voor de film Into the Wild is gebruikt – over een jongen/man die besloot om de wildernis van Alaska in te trekken en SPOILER ALERT hartstikke doodging. In de bus hingen zijn dagboekaantekeningen en foto’s die hij genomen heeft. Als je die film nog niet gezien hebt: kijken!!! Ik was er heel erg van onder de indruk en van zijn echte foto’s en aantekeningen ook.

Maandag 22 juli

Tijd voor de voornaamste reden dat we naar Alaska wilden: Denali National Park. Na het visitor center zijn we maar weer eens een berg gaan beklimmen. En dat hebben we geweten… want hij was hoog en steil 🥵. En voor het grootste deel weinig interessant, aangezien we de afgelopen tijd al meer dan genoeg bomen hebben gezien. Maar ‘vlak voor’ het einde kwamen we boven de boomgrens uit en het uitzicht was het waard 🙃. Wat we zagen? Bergen. En dan echt SUPERveel 🏔

De weg omlaag was misschien wel bijna net zo heftig als de heenweg. Allard zei dat hij doodging, maar hij zit gewoon nog naast me hoor 😘

’s Avonds gingen we lekker onder onze eigen koude douche (echt een top-aankoop), maakten we wraps en keken we The Office uit. Nóg een leuk ding aan naar Amerika gaan is dat je ineens veel meer grapjes uit Amerikaanse series snapt! We weten nu bijvoorbeeld wat de iHOP, de Chillie’s en CVS zijn, waardoor we toch minstens drie keer vaker hebben gelachen 😋

Dinsdag 23 juli

Dag 2 in Denali. Dit is het enige park in Amerika waar nog sledehonden worden gebruikt omdat het in de winter onbegaanbaar is door alle sneeuw. De motoren van sneeuwscooters geven het op door de kou (en maken bovendien veel te veel herrie in de wildernis), dus dan kun je beter iets zonder motor laten rennen. We hebben de kennels bezocht, waar zo’n 50 honden zitten te wachten tot ze mogen rennen. We kregen ook een demonstratie van hoe belachelijk snel ze kunnen rennen en hoe enthousiast ze zijn. Zodra ze doorkregen dat er iets ging gebeuren waren ze niet meer te houden!

In een ander deel van het park maakten we een wandeling rondom Horseshoe Lake. Vlakbij het water zagen we al de eerste aanwijzingen van de inwoners van het meer: omgeknaagde bomen met zo’n perfect puntje eraan. En hoewel we er niet op gerekend hadden zagen we die leuke beestjes ook zwemmen! Eén bever knaagde aan het gras en de ander was druk bezig met takken verplaatsen. En lang leve de verrekijker, anders hadden we alleen iets bruins boven het water uit zien steken en nu zagen we daadwerkelijk een kop 😋

Verderop zagen we waar de bevers zo druk mee waren geweest: een gigantische dam. Het water daarachter stond zo’n 1,5 meter lager! Wat een schattige beestjes. Misschien moeten we toch maar eens naar de Bieschbosch… (We hebben sowieso besloten om ook maar eens nationale parken in Nederland te gaan bezoeken, die zijn vast ook heel mooi!)

Woensdag 24 juli

Jaaa zin in! Je mag Denali niet in met je eigen auto, dus om er meer van te zien moet je met een tourbus. Vroeg in de ochtend stapten we in bij buschauffeur Tim voor een rit van maar liefst zes uur heen en zes uur terug. De eerste zes uur heeft hij zijn mond niet gehouden, dus we hebben heel veel geleerd 😂. Maar vooral prachtige natuur gezien en ALLEMAAL DIEREN!

Als eerst konden we Dall sheep van ons lijstje strepen. Een oplettende medereiziger riep STOP en wees naar kleine witte vlekjes hoog op de berg. Met een verrekijker werden dat iets grotere witte vlekjes. Maar ze bewogen, dus overduidelijk schapen 🐑👍

Al snel lieten we het naaldbos achter ons en kwamen we weer op de tundra, waar we heel ver konden kijken. En het was zoooooo mooi 😍. Megaveel bergen in allerlei kleuren door alle mineralen in de grond. Dé berg Denali (de hoogste van Noord-Amerika – 20.310 feet en ik heb nog steeds geen idee hoe hoog dat nou is) is zo hoog dat ‘ie z’n eigen wolkjes creëert en dus bijna nooit zichtbaar is, maar wij zagen één van de pieken 💪🏻

Op de tundra zagen we ook voor het eerst caribous! We hebben er vandaag wel 20 gezien. Als je een caribou domesticeert, heet het ineens een rendier. En niet snel daarna zagen we de eerste grizzlybeer van de reis! Het mooie was dat hij ineens schrok van een voorbij rennende caribou. Toen hij doorhad dat alles ok was, ging hij weer door met z’n activiteit: jagen op ground squirrels 😁 Verder zagen we een giervalk en een Golden Eagle, die in het Nederlands de oersaaie naam ‘Steenarend’ draagt.

Heel wat uren en caribous verder, stapten we op de terugweg uit om even langs de rivier te wandelen. Daar zagen we meer Dall sheep, die deze keer dichterbij en dus iets schaapvormiger waren. Daarna waren we helemaal tevreden en klaar om ons door de nieuwe buschauffeur gewoon naar het beginpunt te laten vervoeren. Maar toen begon het pas echt! BAM, een grizzlybeer op zoek naar besjes! BAM, een moedereland met kalf! En nog een eland! Toen een stekelvarken dat lekker aan een verkeersbord knabbelde! Nóg meer caribous! En als klap op de vuurpijl rende er een superzeldzame lynx voor ons op de weg. Oh, het was zo fantastisch. En dan scheen de zon ook nog eens heel mooi op de bergen 🥰

Topdag dit. Supercool om zo veel wilde dieren te zien in dit kleine stukje van het gigantische wildernispark. We hebben zelfs alle vier de dieren van de Big 4 gezien: Dall sheep, elanden, caribous en grizzlyberen. Volgens de buschauffeur is het eigenlijk de Big 5 omdat wolven er nog bij horen, ‘maar dan zou iedereen ontevreden weg gaan, dus doen we maar de Big 4’ (want je ziet nooit wolven), haha!

Donderdag 25 juli

Het was de planning om vandaag weer verder te rijden, maar eigenlijk waren we nog niet klaar met Denali. Dus we maakten nog maar een wandeling door de bergen, die gelukkig iets minder heftig was dan de vorige. Én met beter uitzicht. We zagen geen grote dieren vandaag, maar wel heel veel schattige arctic ground squirrels die net als stokstaartjes op de uitkijk gaan staan.

Hierna ruilden we de natuur van Denali in voor het leuke dorpje Talkeetna, waar we uiteraard weer bij de brouwerij belanden. Ze maken hier zo veel bier. Ik bestelde een brownie als toetje en dat was heftig… Zie de foto. Wie eet dat nou op???

Vrijdag 26 juli

Van een wegwerkmevrouw (die zijn er hier heel veel 😎) kregen we gisteren de tip voor een goed ontbijt in Talkeetna. Dat kwam mooi uit, want we hadden geen ontbijtspullen meer. We bestelden ‘hot pies’, wat echte Hollandse pannenkoeken bleken te zijn! Daarna keken we nog even rond bij alle souvenirwinkeltjes in het dorp.

De bieren van gisteren waren Allard heel goed bevallen, dus kochten we bij de brouwerij wat speciaalbieren. Ook mochten we van alles proeven. Altijd lekker, bier vlak na je ontbijt 🍻

Via de prachtige Hatcher Pass reden we naar het zuiden. We reden bijna door de wolken heen! Ik verwachtte elfjes aan het lijstje met gespot wildlife toe te voegen, maar helaas… We kwamen uit bij de Independence Mine, waar tussen 1920 en 1950 heel veel goud is gemijnd. De oude gebouwen van het dorp, de mijningang en de mijntrein stonden er nog.

Zaterdag 27 juli

Na al die kilometers was ons busje wel toe aan nieuwe banden, besloten we toen we gisteren over een modderweg gleden. Gelukkig was dat binnen een uurtje gefixt!

We reden via een mooie kustweg naar Seward. We hebben helemaal geen foto’s gemaakt! Ik moest mezelf er vandaag ook even aan herinneren dat het mooi was, na zo lang onderweg vergeet je dat soms even en wordt het allemaal heel normaal. Wel stak ik m’n hand in de Golf van Alaska 🤲

Bij de slaapplek viel het wel gelijk op hoe mooi het was 😍. We stonden in de bedding van een rivier en keken uit op bergen met hele laaghangende wolken. Precies boven de rivier hing een mistbank.

Zondag 28 juli

We bezochten vandaag Kenai Fjords National Park. Zoals altijd eerst naar het visitor center, zodat we tenminste wisten wat we zagen 🤓. Het park is gemaakt om de ijsvelden hoog in de bergen te beschermen, maar bevat ook superveel gletsjers en fjorden.

We zijn naar de Exit Glacier gereden. Op de weg daar naartoe waren bordjes geplaatst met jaartallen, waardoor je goed kon zien hoe belachelijk ver de gletsjer in 150 jaar teruggetrokken is. Echt deprimerend 😔. De Park Service kan zelfs het aanleggen van de wandelpaden tot het begin/eind van de gletsjer niet bijhouden.

We zijn meegelopen met een ranger die van alles vertelde over de gletsjer en het landschap. En ook deze gletsjer was supermooi! Echt heel cool om ‘em van dichtbij te zien. Ik heb het al een paar keer geschreven, maar de kleur blauw van het ijs is echt magisch.

Maandag 29 juli

Vandaag de fjorden bekeken vanaf een rondvaartboot! We waren helaas met 120 mensen aan boord, maar het was wel een hele leuke dag. Ook vandaag hebben we weer ALLEMAAL DIEREN gezien 😁

We zagen zeeotters die aan het spelen waren en een moederotter met jong op haar buik. Cute 😍. En bultrugvalvissen, vinvissen (het op één na grootste dier ter wereld), Dall’s porpoises (bruinvissen) die als dolfijnen met de boot meezwommen, chillende zeeleeuwen op rotseilandjes, zeehonden op ijsschotsen, mooie papegaaiduikers, aalscholvers en zeekoeten die op pinguïns leken. Ook kwamen we terecht in een gigantische ‘kwallenkudde’.

We hebben niet alleen dieren gezien, maar ook een gigantische gletsjer die in zee eindigde. Door de ijsschotsen heen voeren we tot best wel dichtbij, en het was weer zo mooi! Wij zijn gletsjerfans. Er braken gigantische brokstukken ijs af, wat echt klonk alsof er een vliegtuig opsteeg!


En, zijn jullie jaloers? 😉 We vinden het superleuk dat jullie allemaal meelezen en vinden het ook heel leuk als jullie een berichtje achterlaten! In de volgende blog vertellen we over onze laatste dagen in Alaska.

7 Replies to “ALLEMAAL DIEREN!

 1. Jaloers? Ja! Wat is het daar ongelooflijk mooi. Nou begrijp ik pas waarom jullie daarheen zijn gereden. De foto’s zijn prachtig maar in het echt is alles vast nog mooier.

 2. dat had ik dus ook, waarom zoveel kilometers rijden om ??? “wat valt hier nou te zien wat valt hier nou te doen ik verveel me ” een bij ons beroemde wanliner. nou vervelen is er niet bij heb ik de indruk. je zou bijna een ticket boeken om het ook allemaal eens in het echt te bekijken. kan weer bijna niet wachten op het volgende blog want het verhaal van de wallet lijkt mij ook wel weer een giller. we gaan het zien de volgende keer.

 3. Jalours? Daar moest ik even over na denken. Jalours, ja dus maar dan in de zin van jullie niet te blussen belangstelling voor het gebeuren om je heen. En het enthousiasme waarmee alle indrukken worden verwerkt. Er is weer veel gezien en de fascinatie voor gletsjers kan ik begrijpen, adembenemend mooi alleen al op de foto laat staan in werkelijkheid. Wie er een “heftige” brownie als toetje op eet? Die ken ik wel 😉

 4. Wie hier niet jaloers op wordt is niet normaal.
  Wat een boeiende belevenissen weer.
  Maar de Biesbosch is ook echt de moeite waard. Aan de Zuid Hollandsche is een beverburcht die je
  kunt gaan bekijken en natuurlijk de boottocht niet te vergeten.

 5. fantastische verhalen en foto’s, elke keer weer meegenieten. En de Nederlandse natuurparken zijn zeker ook heel mooi, maar voor jullie nu misschien wat ‘klein’. Volgende vakantie misschien naar IJsland? Ook daar prachtige gletsjers, geisers en heel veel natuur. Geen bomen, dat dan weer niet.Wel puffins en walvissen. Tenminste……

Comments are closed.