Wokken in a winter wonderland

loading map - please wait...

21 Mei: 36.685040, -118.862080
22 Mei: 35.578000, -120.910190
23 Mei: 35.566330, -121.107690
24 & 25 Mei: 36.967840, -122.006770
26 Mei: 37.401830, -122.109900
27 Mei: 37.805330, -122.451640
28 Mei: 38.471170, -121.821040
29 Mei: 40.366410, -121.563980

Sneeuw! Regen! Mist! En af en toe een beetje zon. We zagen grote bomen, dikke zeehonden, oude computers en een beroemde brug. Verder deden we een aantal ultra-Amerikaanse ervaringen op en waren we mega-sportief. En dit alles in hipster central – Californië.

Dinsdag 21 mei

Vanuit de kou van Yosemite reden we de bergen uit, waar het weer lekker warm was. Na de Walmart en een stukje zuidwaarts reden we weer de bergen in. We konden ons niet voorstellen dat we het weer koud zouden krijgen maar al vrij snel zagen we weer sneeuw. VEEL sneeuw, meer dan in Yosemite. Wat mooi! 🤗

We kwamen aan in King’s Canyon National Park. De canyon hebben we overgeslagen (door het weer zouden we die toch niet zien), maar we zijn wel naar de op drie na grootste boom  ter wereld gaan kijken! En heel veel andere gigantische Sequioa’s. Er lag een omgevallen exemplaar waar je doorheen kon lopen. Zo groot 😲. Ik was best wel onder de indruk (Allard vond de op drie na grootste boom ter wereld niet zo groot, maar vooral dik), maar de sneeuw maakte het allemaal nog mooier. Het is heel de dag blijven sneeuwen en er lag wel 35 cm! Wow! Had ik al gezegd dat ik de sneeuw heel leuk vond?

Woensdag 22 mei

Vandaag gingen we naar Sequioa National Park (dat grenst aan King’s Canyon) en zagen we… de allergrootste boom ter wereld. Hij heeft zelfs een naam: General Sherman. Deze keer werd ook Allard tevreden gesteld, want hij vond ‘em echt groot. Het is trouwens niet de hoogste boom ter wereld en ook niet de dikste, maar die met het grootste volume. In ieder geval, groot.

We liepen op twee verschillende plekken rondjes tussen de gigantische Sequioa’s en door de diepe sneeuw. En we zagen een marmot! Toen kreeg ik trek in tomatensoep en warme chocomel.

Het werd tijd om het mooie sneeuwlandschap te verlaten en we reden de bergen uit. Beneden was een restaurant en daar hadden ze… tomatensoep en warme chocomel. Wat een geluksdag! 🥳

We zijn nog een stuk gaan rijden en aan het eind van de middag stonden we op een prachtige plek in de groene heuvels, konden we zonder jas naar buiten en zagen we de oceaan 🙂

Donderdag 23 mei

We waren een beetje chagrijnig. We voelden ons heel vies (lees: we waren ook best wel vies) maar we hadden niet zo veel geluk met een douche vinden. De ene dicht, de ander alleen voor campinggasten en de volgende $20 omdat het in een betaald park lag… Uiteindelijk toch maar $10 toegang tot zo’n park betaald en per persoon twee douchemuntjes van $2 gekocht, waarmee we maar liefst 4 minuten mochten douchen onder kokend water 🤨. Ach, we voelden ons wel beter daarna.

We reden op wat bekend staat als de mooiste snelweg van Amerika: de Highway 1. Langs de oceaan over kliffen! We denken dat het inderdaad mooi was, maar we zagen bijna niks omdat het mistte. Hoow 😒. (De stukken waar we wel wat konden zien waren wel mooi, maar in Europa hebben we toch wel over veel mooiere kustwegen gereden.)

Wat we wel hebben gezien: olifant-zeehonden! Dat bestaat! De mannetjes hebben dus echt een soort korte slurf. Er lagen er duizenden te chillen op het strand. Af en toe hobbelde er eentje naar de zee en zag je al het vet trillen. Hihi.

Aan het eind van de middag kwamen we aan in Carmel-by-the-Sea. Een schattig dorpje dat veel weghad van een Europees kustplaatsje. We hebben wijntjes gedronken en zijn naar een Italiaans restaurant geweest. Wat fijn om een keer iets anders te kunnen kiezen dan hamburgers! Heerlijk gegeten 🤤

Vrijdag 24 mei

De remblokken moeten vervangen, zegt een rood lampje in de auto. Langs de garage, maar ze moeten opgestuurd worden uit Europa. Gelukkig kunnen we nog heel wat kilometers rijden voordat ze het niet meer doen. Dat moeten we helaas even regelen dus.

We reden naar Santa Cruz, waar we een surfles hadden geboekt! Na ons in wetsuits gewurmd te hebben, kregen we op land instructie over hoe we moesten liggen en opstaan. Al snel tijd om het water in te gaan om te oefenen! Het ging best aardig, opstaan lukte bij ons allebei al op de eerste golf. Wat het vooral moeilijk maakte, was dat het superhard waaide, waardoor we heel veel moesten peddelen om op dezelfde plek te blijven of na een golf weer terug te komen. Het was dus meer ‘zwemmen’ dan surfen, wat ontzettend zwaar… Na een uur of twee was iedereen uitgeput en gingen we weer de kant op.

Toen bleek de autosleutel van de surfleraar op de bodem van de zee te liggen. Fantastisch. Onze autosleutel (en portemonnee, telefoon, kleren…) lagen in zijn auto. Hij ging het wel regelen en verdween… voor anderhalf uur! Stonden we daar in een nat wetsuit in de wind 🥶. We waren even bang dat hij er vandoor was met al onze spullen, maar uiteindelijk is het goed gekomen.

Ik durf het bijna niet te schrijven, maar hierna waren we wel toe aan een hamburger 🍔. En patat 🍟. We zijn op vakantie hè. (En omdat we in hipster Californië zijn hebben ze overal megaveel vegan opties woehoe!)

Zaterdag 25 mei

We waren eigenlijk van plan om twee dagen te gaan surfen om het ‘goed’ te leren, maar we vonden de leraar eigenlijk niet zo leuk (zeker niet na het autosleutel-incident) en we hadden overal blauwe plekken van het liggen op de plank. Ander plan dus, maar sportief als we zijn (🤔) wel een actief plan…

Namelijk een basiscursus klimmen! Of eigenlijk zekeren, want dat moet je natuurlijk eerst kunnen. In twee uur tijd leerden we hoe we knopen moeten leggen, wat de standaard veiligheidschecks zijn en wat je allemaal moet zeggen en vragen voor je gaat klimmen. Basically hoe we ervoor zorgen dat de ander niet naar beneden dondert. Daarna mochten we zelf aan de slag en de hoge muren op!

Het viel niet mee… de routes waren moeilijk. We zijn allebei door vals te spelen (alle kleuren te gebruiken) wel een keer helemaal naar boven geklommen, wat al moeilijk genoeg was. Dit moeten we thuis maar gaan oefenen want we vonden het allebei heel leuk 😬

Zondag 26 mei

Een hele spannende ochtend. Allard heef de was gedaan en ik belde gezellig met thuis 🙂. ’s Middags zijn we naar Silicon Valley gereden en bezochten we het Computer History Museum, wat heel interessant was! Het begon met oude methodes en apparaten om te rekenen en ging via ponskaartmachines naar de eerste computers. Helaas waren we te laat binnengekomen en konden we voor sluitingstijd niet alles zien.

Daarna was het tijd voor een bezoek aan ieders grootste vriend / vijand (ben ik nog niet helemaal over uit): Google. Het waren… kantoorgebouwen. Er stonden wel allemaal beelden voor alle Androidversies. Niet heel boeiend, maar dan weten we in ieder geval waar je vragen heen gaan als je ze intypt 😅 (Is dit mijn flauwste grapje tot nu toe?)

’s Avonds relaxten we op de parkeerplaats van de Walmart, heel idyllisch.

Maandag 27 mei

On the road to San Fransisco 🎵. Wat een drukte… Maar naast de Golden Gate Bridge was plek zat om de bus te parkeren. Vanaf daar zagen we ook gelijk Alcatraz liggen. Helaas konden we daar niet naartoe, omdat je dat ver van tevoren moet boeken en dat was lastig plannen.

We hebben via de Uber app weer een elektrische fiets gehuurd om de stad te verkennen. Jammer genoeg was die van Allard kapot en trapte hij zich rot, die arme jongen. (Geen grapje – die fietsen zijn zwaar en San Fransisco ligt op een hele steile berg.) We zijn dus snel overgegaan op lopen.

De eerste stop was Ghirardelli Square, waar ooit een chocoladefabriek is begonnen en nu nog steeds een chocoladewinkel is. En ze gratis proefstukjes uitdelen woehoe! Het was al lekkerder dan de troep die ze in de supermarkt verkopen, maar nog steeds geen échte chocola wat ons betreft. (Dus om samen te vatten: voor kaas, brood en chocola die goed smaken moet je lekker thuis blijven 😉). Ze kunnen hier dan wel weer heel goed milkshakes / sundaes / ijs maken, zie de foto 🍨

We zijn naar het beroemde Lombardi Street gelopen (al moet ik toegeven dat ik daar nog nooit van had gehoord), waar zo’n 200 Aziaten foto’s aan het maken waren. Daarna doorgelopen naar Fisherman’s Wharf en Pier 39, waar het ook SUPERdruk was. Het toeristische deel, inclusief Madam Tussauds en dat soort dingen. Wel grappig om doorheen te lopen, ook grappig om weer weg te gaan. Wat we dan wel weer vonden: een gigantische bakkerij waar het heerlijk rook en waar ze wél lekker brood verkochten 🍞🥰

We namen een street car (‘tram’) naar een stuk verderop. We hadden geen idee hoe en waar we een kaartje moesten kopen dus we hebben ons lekker gratis laten vervoeren 🤫. Bij de Ferry Building stapten we uit. Een mooi ‘oud’ gebouw waar nu een soort foodhall van gemaakt is. Maar we zaten nog vol van dat ijs van eerder…

Nog een stukje gratis met de street car richting China Town. Onder de poort door en je was in een andere wereld! Een winkeltje met allerlei gedroogde visdingen (en zeekomkommers haha) bekeken, getsie. Toen even gegoogled wat een goed restaurant was, om voedselvergiftiging te voorkomen… Het zag er allemaal niet uit. We kwamen terecht in een restaurant waar heel veel Chinezen zaten, een teken dat het goed is! We zaten zelfs tegenover twee professionele Chinezen die rijst naar binnen slurpten met stokjes. We kunnen best met stokjes eten, maar we voelden ons toen wel een beetje klungelig 🤓. We bestelden pot stickers, kip en eend. Het was heel lekker (Allards mening) / het ging wel (mijn mening).

Toen was het weer tijd voor een ultra-Amerikaanse ervaring: stand-up comedy! In een aftands café kwamen een stuk of acht comedians grapjes maken. Het was best leuk maar niet hilarisch. Toch wel gelachen! En dat er net zo veel comedianten waren als publiek hebben we het maar niet over.

Dinsdag 28 mei

We wilden vandaag eigenlijk wijn gaan proeven in Napa Valley, maar kwamen erachter dat de goedkoopste proeverij $50 kostte (en de duurste $150). Ja hoi 🙄. In Frankrijk is dat gewoon gratis hee.

In plaats daarvan hadden we een rustige ochtend en middag bij de bus. Uitzicht op de Golden Gate Bridge en Alcatraz, mensen die gingen surfen, en een beetje zon, prima! Tegen het eind van de middag zijn we over de beroemde brug gereden naar Oakland, aan de andere kant van de baai.

Met nog maar anderhalve week in Amerika moesten we nog een fastfoodketenwens in vervulling laten gaan: de In-N-Out Burger. Het was net iets lekkerder dan McDonald’s. Of toch niet? Mwah. Ach, hebben we die ook weer afgestreept…

Waarom gingen we naar Oakland, een slechte buurt? Baseball! De Oakland Athletics tegen de Los Angeles Angels (de engelen… engelen??). Om goed te integreren kocht Allard een knalgeel shirt van nummer 23, Marc Olson 😂. Het was net als bij basketbal heel leuk om de sfeer in zo’n stadion mee te maken! Heel veel fans, mannetjes die bier, hotdogs, popcorn, suikerspin, churros, chocomel, limonade en nog veel meer verkochten… En natuurlijk honkbal. Dat was best leuk om een keer te zien, maar heel erg niet spannend. Ik dacht ‘leuk, allemaal mannetjes die over het veld rennen’, maar dat gebeurde in de meeste beurten helemaal niet omdat ze al uit waren voor ze mochten rennen. En het duurde LANG 😵 na bijna vier uur verlieten we het stadion. ‘Ons’ team had helaas in de laatste inning verloren, awh.

Woensdag 29 mei

Over vandaag is weinig te vertellen. We sliepen uit, reden een tijdje en op een plek midden in het bos schreef ik deze blog, zocht Allard allemaal dingen uit, enzo.


Onze tijd in Amerika zit er helaas bijna op, maar we blijven leuke dingen doen. Onze volgende blog (de laatste vanuit dit land) gaat waarschijnlijk over de staten Oregon en Washington. Hoewel we ook nogal vaak van plan veranderd zijn, dus wie weet…

12 Replies to “Wokken in a winter wonderland

 1. Wat gek om de seqoias in de sneeuw te zien! Wel heel cool 🙂 Succes met kiezen wat jullie de laatste paar dagen gaan doen!

  1. Weer genieten om jullie avonturen te lezen. Ongelofelijk al die temperatuurverschillen die jullie daar mee maken en gelukkig dit keer geen al te gevaarlijke dingen gedaan. Tot horens.

 2. Zit ik op mijn gemak (vakantie hé) jullie verhaal te lezen met een kopje koffie komt er een REUZE donut voorbij 😢 Was hij lekker? Ik moet het met een gezondheidskoekje doen 😜. Jullie hebben weer veel gezien. Maar goed dat je het allemaal opschrijft Maaike. 😘

  1. Heerlijke donut! 6 voor 1,50 bij de Walmart 👌. En optisch bedrog, hij was niet zo groot😜

 3. zo alweer bijna op de helft van het avontuur. op naar seattle en vancouver eiland. maaike moet wel even oppassen dat het thuisfrond niet gaat denken dat ze constant verkouden is. het was mij de vorige keer niet opgevallen sander maar deze keer kassa. ik heb ook even goed moeten kijken naar die foto van het nieuwe vriendje van allard. nooit geweten dat hij van harig houd. het is weer een feest om te zien dat allard en maaike het zo naar hun zin hebben en ik kijk al weer uit naar het vervolg.

 4. Deze post heeft zowel de beste titel, als de meest schattige foto van Allard die ik ooit heb gezien.
  Ik ben nu overigens wel nieuwsgierig hoe een amateur-Chinees er precies uit ziet. 😀

  1. Welke foto vind je het schattigst? Jij voldoet wel aan de omschrijving van amateur-Chinees!

 5. Heb weer genoten van julie afwisselende avonturen.
  Kijk weer uit naar de volgende.

 6. Lieverds, wat maken jullie een geweldige reis en wat leuk om alles met de achterblijvers te delen. Prachtig zijn de teksten en de foto’s liegen er ook niet om. Geinig om al die bizarre plekken te zien op de foto’s: death valley, Vegas, sequoia’s in de sneeuw enz. Ik zou best een stukje mee willen reizen hoor! Geen idee wat jullie daarvan vinden hihi… De bus lijkt me top behalve als je een slechte weg gehad hebt… Nou luitjes op naar de volgende spannende/leuke ervaringen. Dikke lebber van J&Y

Comments are closed.